Gîte du Mas Perché des Oliviers

Oude hoeve in de Cévennes daterend van het einde van de XVII eeuw, opgetrokken in typische streekstenen

Gîte du Mas Perché des Oliviers

La bourgade de Saint Ambroix

St ambroix bevindt zich in de Gard provincie maar aan de grenzen van 2 andere provincies :
De Lozère op 40 km afstand met zijn regionaal park en het zuider Ardèche op maar 5 km.

De Camargue is dichtbij en ook de middeleeuwse steden van Nîmes, Avignon en Uzès. St Ambroix is dus een  ideaal middelpunt om uitstapjes te maken in een gebied van 100 km in een streek  die naar lavendel ruikt, naar de eigen bodem produkten en de natuur en waar het leven deugdzaam is, leven met het ritme van de seizoenen…

Een culturele streek, lndelijke en sportief tegelijk.

De oord is een oud versterkt middeleeuws dorp gebouwt op een heuvel : de middeleeuwse straatjes  bestaan nog altijd en zijn een mooi te voet tochtje van Dugas van waar men een prachtig zicht hebben op de dal maar wel erg winderig

De kleine stad telt nu ongeveer 5.000 personen met de hergroepering van de kleine gemeenten in de omgeving : Courry.

In de XIX eeuw, heeft het kleine dorp een grote toename gekend dankzij het fokken van zijdewormen dat iedere vrouw  in een zijdenwormen kweekplaats bezat. De zijdenwormen werden gevoed met de bladeren van moerbeziebomen die  nu nog overal te zien zijn. Het zijn mooie schermvormige bomen met grote waaiervormige bladeren waarvan de vruchten eetbaar zijn en uitstekende jam maken.

Moerbezieboom en zijn vrucht De moerbezieboom door Van Gogh

De ontdekking van de (het) kunstmatige zijde en de tweede wereld oorlog hebben de Cévennes vernield.
Sinds 1970-1980 de Provençaalse Gard bloeit opnieuw. Deze streek beschikt over een bodem rijk aan bossen, onbevuilen rivieren bergachtig en landelijk tegelijk : ze is bovenal vrij van de verwoestende massale toerisme.
De kastelen zijn hersteld, de oude domeinen werden steen voor steen herbouwt, de verblijfplaatsen en chambers d’hôtes  maken de dorpen en de wijngaarden levendiger.

Wijngaard van Berguerolles  (St Ambroix)

Op een sportief vlak : beschikt het dorp over een openlucht zwembad open van 15 juni tot 15 sepember, een sport terrein, een stadion, ruitersport, het traditionele balspel, maar ook een avontuur park met VTT,…weet niet hoe ik dat moet vertalen!

Voor kinderen, puber, volwassenen, beginelingen, matig of met ondervinding.


V.T.TCanyonning

Tyrolienne 300 m.lang "Parcours accrobranches"

 

   

Verbindingen : stoptrein naar Alès met verbinding naar Nîmes (TGV) of naar de Ardèche. 

Op een aambachst vlak : Provençaalse markt elke dinsdag morgend.

In de zomer aambachtelijke avond markt ‘svrijdags.

Oudheid markt in Barjac : Pasen week-einde en op 15 augustus.

Festen : De middeleeuwse feesten op 13-15 juli : de stad verandert in een middeleeuws dorp van de XII eeuw met figuranten, artisten, dansers…
Bloemencorso, kermis, vuurwerk : week-einde van 15 augustus.
 

Gedienstigheden in St Ambroix 

Grote warenhuizen : Champion, Intermarché, Lidl + kleinhandels en plaatselijke provençaalse markten + kleine vruchen en fruit producenten en bodem produkten (boerderij gevogelte, geiten kaas e.a de wel bekende “pélardons”.
De Caverne van Ali Baba voor alle soorten gedektekens, huis- en keukengereedschap van alle aard : opslagplaats  Magdane.

Restaurants, eethuisjes : L’Esplanade op de markt bruyant mais authentique, de molen van de Roc Tombé aan de rivier zeer mooi ‘s avonds de Guinguette van St Denis aan de rivier waar men kan zwemmen waar er ook  spelen voor de kinderen zijn.
Geen enkel is zeer chic maar wel sympathiek en smakkelijk. 

Geneeskundige dienst : 5 praktijken in het dorp zelf, kinésithérapeuten en ostéopaten. Apothekers en medisch material. Veeartsen…
Er is ook een ziekenwagen dienst en taxi

Bij ernstige gevallen : ziekenhuis in Alès (18 km) met alle specialisten en spoeddienst